digitalisering
Video SME Finance Event: innovatie en digitalisering
20 januari 2017
finance
Video SME Finance Event: hoe maakt u de juiste keuzes?
26 januari 2017

Cloud-ERP als verlengstuk van het centrale ERP-systeem

Cloud-ERP

Cloud-ERP als een verlengstuk van het centrale ERP-systeem biedt veel mogelijkheden voor multinationals. Multinationals kenmerken zich door een hoofdkantoor en verschillende vestigingen in verschillende landen. Daarnaast worden bedrijven aangekocht dan wel afgestoten. Dit laatste gebeurt in veel gevallen in samenwerking met een investeringspartner. Echter, voor iedere situatie dient er een volwaardig ERP+– systeem aanwezig te zijn om de bedrijfsvoering te garanderen.


Veel multinationals kennen de strategie om wereldwijd al hun vestigingen gebruik te laten maken van hun centrale ERP-systeem. Er zijn redenen om te kiezen voor deze strategie van één uniform ERP-systeem:

 • Verlagen van de kosten van onderhoud en beheer van ERP-systemen door consolidatie van verschillende systemen tot één systeem.
 • Harmonisatie van processen en masterdata met het oog op uniformiteit, rapportage en financiële consolidaties.

Maar de praktijk leert helaas dat er in veel gevallen uitzonderingen nodig zullen zijn in de ondersteuning van vestigingen en dat het centrale ERP-systeem zeer complex is geworden in de afgelopen periode. Het centrale ERP-systeem (dat meestal dateert uit begin jaren 90) bevat ondertussen extra (maatwerk)functionaliteit, procedures en complexiteit die de kleinere vestigingen niet noodzakelijk nodig hebben. Voor de grotere landen is het begrijpelijk dat deze functionaliteit aanwezig is en dat zij dit ook kunnen bemensen, maar voor de kleinere landen is dat simpelweg niet mogelijk. Veelal ontbreekt in de kleinere vestigingen en in andere landen de kennis en kunde van het centrale ERP-systeem.  Dit zorgt dus voor een extra belasting van de centrale IT en Applicatiebeheer omgevingen en leidt veelal tot vertragingen. Het uiteindelijke resultaat is vaak extra inefficiëntie.

Standalone Cloud-ERP als extensie op het centrale ERP-systeem

Met de opkomst en acceptatie van Cloud-ERP-oplossingen ontstaan er nieuwe mogelijkheden en dient opnieuw bepaald te worden of de strategie van één centraal ERP-systeem nog wel de juiste is. De standalone Cloud-ERP-oplossing bevat in de meeste gevallen voldoende functionaliteit om de lokale vestiging(en) te ondersteunen met ERP, CRM en Financiën en de benodigde rapportage. Door de Cloud-ERP in te zetten als een extensie, creëert men een zogenaamde two-tier oplossing.

Voordelen Cloud-ERP als verlengstuk van het centrale ERP-systeem

Cloud-ERP als een verlengstuk van het centrale ERP-systeem heeft de volgende voordelen:

 • De applicaties zijn ontwikkeld met de laatste technologieën en hebben daardoor een zeer gebruiksvriendelijke interface en zijn taak gedreven.
 • Het kan via mobiele apparaten gebruikt worden, waardoor overal en altijd gegevens beschikbaar zijn.
 • Cloud-ERP is niet beperkt tot ERP-functionaliteit maar heeft daarnaast beschikking over Customer Relations, Supplier Relations, Project Management, Financiële en HR-functionaliteit.
 • Het bevat geavanceerde dashboard- en rapportagemogelijkheden, zodat eenvoudig zaken op lokaal niveau gestuurd kunnen worden.
 • Cloud-ERP biedt tools om samenwerking tussen de medewerkers te verbeteren, zodat klantvragen veel eerder beantwoord kunnen worden.

Door de inzet van een dergelijke autonome Cloud-ERP-oplossing voor individuele vestigingen, wordt een omgeving gecreëerd waarbij eenvoudig een standaardprocedure kan worden aangepast aan de wensen en eisen van de vestiging. Zonder een complete IT en beheeromgeving en zonder afhankelijkheid van de centrale ondersteunende afdelingen, kan men zelfstandig het benodigde invullen en heeft men toegang tot verschillende functies op het gebied van ERP, Supply Planning, CRM en Financiën.

Cloud-ERP

De inzet van Cloud-ERP voor de vestigingen en overgenomen bedrijven zorgt tevens voor een ontlasting van de centrale IT en supportafdelingen door:

 • geen extra belasting van Centrale IT en Support Resources;
 • geen lokaal IT-beheer;
 • geen investeringen voor lokale platformen;
 • beperkte behoefte aan lokale applicatie deskundigheid door zelflerend vermogen van Cloud ERP-applicaties;
 • een taak gedreven en gebruiksvriendelijke interface die zorgen voor korte trainingstrajecten en snellere implementaties;
 • eenvoudige ontsluiting bij het afstoten van de organisatie. De afgestoten organisatie neemt zijn eigen Cloud ERP eenvoudig mee.

Wilt u meer informatie omtrent de inzet van Cloud-ERP voor uw vestigingen? Neem geheel vrijblijvend contact op met Harold van Pelt.

Scheer
Scheer